29 Ocak 2014 Çarşamba

Kimyonlu limonlu pırasa

Dün pek sevgili bir kuzudan gelen pek şahane bir mail sayesinde bir anda bloguma aşkım tazelendi. Kaç zaman önce uydurup da gerek zaman gerek teknolojik olanak yoksunluğundan sizlerle paylaşamadığım bir tarifi hemen yazayım dedim. 

Bugünkü tarifimizin baş rolü ve tek rolü pırasaya ait. Sizi bilmiyorum ama bizim iki kişilik ev ahalimizin ikisinin de çocukluğu pırasayla iyi ilişkiler içinde geçmemiş (bkz. pırasadan bahsederken kendine yabancılaşmak). Ben sonra sonra üniversitedeyken enginarla hemen hemen aynı zamanda pırasayla barıştım (kerevizin daha çok beklemesi gerekecekti). Volkansa evlendiğimizde hala pırasayı yenebilir besinler listesine almamıştı. Bu yüzden de evde pişirmiyordum. Sonra her şey sevgili Görk'ümüzün sevgili Selen'iyle tanışmasıyla değişti. Hasta olduğum bir hafta sonu, Selen bize gelirken annesinin yaptığı pırasayla geldi ve Volkan pırasaya bayıldı. O günden sonrada bizim evin favori kış sebzelerinden biri oldu. 

Bu uzun ve romantik kişisel tarihçeden sonra gelelim pırasanın faydalarına:
  • Pırasa soğan ve sarımsak ile aynı familyadan (Alliyum) ve bu arkadaşlarla aynı süper faydalara sahip
  • A, B6, folat, C vitamini, K vitamini, demir, magnezyum ve manganez açısından çok zengin
  • Hayatımda ilk defa duyduğum alik sülfad isimli bir şey sayesinde kansere karşı savaşıyor.
  • Pırasada yüksek miktarda bulunan flavonoid kemferol, serbest radikalleri elimine ediyor. Kemferol nitrik oksit üretimini artırıyor ve bu concon da hipertansiyon riskini düşürüyor.
  • Kalp sağlığı için pek gıcık bir molekül olan homosisteinden kurtulmayı sağlıyor.
  • Hohoho tabi kii kilo vermeye yardımcı. 100 gram pırasanın 83 gramı su öyle söyleyeyim. Metabolizmayı hızlandırması da cabası
  • Kornik hastalıklara ve yaşlanmaya karşı savaşan pek güçlü antioksidanlar olan polifenollarla dolu.
Bahse girerim bu kadar faydalı olduklarını bilmiyordunuz :D

Malzemeler
1/2 kilo pırasa (benimkiler inceydi, leziz)
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Zeytinyağı

1. Pırasaları yıkayıp beyaz ve açık yeşil kısımları kalacak şekilde ayıklıyoruz (Uç yaprakları pek almıyoruz yani, onlar sert ve zor pişiyor. Onları hop çorbaya)



2. Pırasaları bıdık bıdık doğruyoruz (abartmıyoruz ama dişe gelsin)


3. Pırasaları zeytinyağında biraz kavurup hafif yumuşayınca limon, kimyon ve pul biberi ekleyerek öldürmeden, yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. (İnce pırasa daha çabuk oluyor, eğer pırasalar kalınsa, biraz kaynar su ekleyip kapağını kapatarak kısık ateşte pişirmeye devam edebilirsiniz. Yoksa yanıyorlar)


4. Et, tavuk, balık her şeyler uyuyorlar. Pek leziz.


Servise hazır hale gelmesi 15 dakika sürmedi. Bu kadar çok fayda için ödenecek çok ufak bir bedel :)

3 yorum:

  1. Bunu yapıyorum şu annnn:) Yanına da mantarlı bulgur pilavı ve soğuttlu semizotu salatası;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay ne yazmışım yoğurttan başka her şeye benzemiş:) kim bilir neli bu semizotu salatası:)

      Sil
  2. aa ben de bu akşam aynısını yapıcam, pırasayı.

    canım senin yaptığın kinoadan istiyo çok bi ara yazsana nası yaptığını

    YanıtlaSil